tisdag, juli 31, 2012

27 - KERRY PARK


Det finns väldigt många ställen och platser jag drömmer om att besöka under mitt år i USA, en del långt ifrån Seattle, andra städer i andra delstater, men även många platser i närheten i Seattle och resten av Washington. Därför tänkte jag idag börja räkna ner dessa 27 dagar jag har kvar innan jag åker med att varje dag lägga upp en bild eller två här på bloggen på platser som jag skulle vilja se under mitt år. 

Men eftersom det bara är 27 dagar och platserna är fler än så tänker jag begränsa mig till de ställena som ligger närmast, alltså de platser jag vill besöka i Seattle och resten av Washington. På det sättet får även jag och ni läsare en liten inblick i Seattle och närområdet, hur det ser ut där och vilka platser och ställen det finns att besöka, speciellt då de jag vill besöka.

I sinom tid har jag även tänkt lägga upp en kort (läs lång) lista på platser i resten av USA som jag skulle vilja besöka under mitt år. Jag räknar dock inte med att kunna besöka alla platser, det finns det varken tid eller pengar för, men jag vill gärna utnyttja min 13:e resemånad i USA fullt ut och se så mycket som möjligt. Det är bra att ha drömmar, sen kanske man inte kan uppfylla alla av dem, men friskt vågat hälften vunnet!

Jag tänkte försöka lägga upp bilderna i nån slags ordning, tänkte försöka börja med de platser som ligger närmast där jag ska bo i Seattle. Jag kan dock inte garantera att det kommer att stämma till 100% eftersom jag egentligen inte har sån koll på vart platserna ligger annat än på ett ungefär på kartan. Men jag börjar i alla fall med något jag vet ligger nära mitt blivande hem på Queen Anne:


27 Days Left -
The View from Kerry Park
Ett par minuters gång från min blivande värdfamiljs hus ligger Kerry Park, parken där korten på Seattles skyline är tagna. Om jag känner mig själv rätt kommer många mornar, dagar och kvällar spenderas där vid den otroligt vackra utsikten. 

1 ÅR

Om en månad från idag är mina dagar på CC:s training school i New York över och jag anländer till Seattle och min värdfamilj, mitt framtida hem det kommande året. Till huset och mitt rum där jag ska bo i ett år. Ett helt år. Ibland låter det jättelite, ibland tänker jag tillbaka och tycker att ett år går så himla fort. Det här senaste året har bara rusat förbi, och oftast är jag övertygad om att mitt år i USA också kommer att göra det.

Men ibland känns ett år som en lång tid. Det hinner hända mycket under 12 månader. På 12 månader kan mycket ändras, jag är inte samma person nu som jag var för ett år sen och jag kommer förmodligen förändras ännu mer nu det kommande året. Under ett år hinner man skaffa sig många nya erfarenheter, vara med om mycket olika upplevelser och träffa otroligt mycket nytt folk.

Jag kan tänka mig att mitt år i USA ibland kommer kännas som en kort tid och ibland en lång, men när året väl är över kommer det nog kännas som att det gick väldigt fort. Därför ska jag försöka ta vara på varenda minut av det.

fredag, juli 27, 2012

ONE MONTH LEFT

Hela fem månader har gått sedan jag tackade ja till min värdfamilj och nu om precis en månad påbörjar jag min flytt till andra sidan jordklotet, till USA. Jag vet inte hur många gånger jag har svarat på frågan "Vad ska du göra till hösten då Malin?" med ett "Jag ska lytta till USA jag". Och även fast jag sagt det flera gånger så känner jag fortfarande inte att jag förstår innebörden av de orden. Jag ska flytta hemifrån mitt trygga hem hos min älskade familj i vackra lilla byn Lugnvik till storstaden Seattleandra sidan Atlanten, i Amerika till en nästintill främmande familj.

Jag borde vara orolig. Jag borde vara nervös. Jag kanske till och med borde vara lite rädd. Men jag känner bara glädje, lycka, spänning, förväntan, jag känner mig otålig att få komma iväg. Att jag inte känner någon oro eller sorg över att flytta kan bero på att jag inte riktigt insett det än, att jag faktiskt ska flytta till USA. Eller så beror det helt enkelt på att det är så det är, allt känns och är så himla rätt. Jag vet att jag gjort rätt val och att åka som au pair till USA kommer att ge mig ett helt fantastiskt år, det har jag ingen som helst tvekan om.

onsdag, juli 25, 2012

TWITTER

Just det, har nyss införskaffat mig Twitter så nu finns det ännu ett sätt att följa mig på när jag kommer till USA utöver den här bloggen och Facebook. Jag vet att jag inte är så duktig på att uppdatera på något av ställena för tillfället, men jag har lovat mig själv, vänner och familj att bli bättre på det när jag väl är i USA så ni alla får veta hur jag har det och vad jag har för mig. På Twitter hittar ni mig på @maliinasplund.

(Och nej, jag har fortfarande inte Instagram och kommer inte att kunna skaffa mig det så länge jag inte köper en ny mobil, min HTC är tydligen inte tillräckligt bra för Instagram..)

THINGS TO DO

Känns som det var igår jag satte mig ner och skrev den här to do-list och det var endast en enda sak överkryssad. Nu en och en halv månad senare är de flesta sakerna strukna och ett par mer har lagts till, mest praktiska saker som jag måste göra/köpa innan jag åker och ju närmare 27 augusti kommer desto mer lär jag nog lägga till. Såhär ser listan ut just nu:

Att göra nu:
Pappersarbeten:
- Beställa försäkring, avb. skydd, Au Pair Club 
- Betala faktura
- Läs, signera och skicka in Agreement Form till CC
- Ta kopia på slutbetyg och skicka in till CC
- Ta kopia på körkort och skicka in till CC
- Fylla i och skicka in beställning av polisregisterutdrag (skicka in kopia på personbevis eller pass, betala i förskott, sätt in på konto)
- Skicka in polisregisterutdrag till CC
- Förnya mitt pass
Boka tid för och göra en hälsoundersökning
- Boka tid för och göra ett turbekulostest på vårdcentralen
- Sedan skicka in Health Evaluation till CC

Övrigt:
- Tandläkarbesök
- Kolla upp min bindningstid på abonnemanget och vad jag ska ha i USA
- Beställa tid för sista vaccinationen mot Hepatit B
- Ta ut ett lager av mediciner på apoteket + förnya recept
- Fylla i "Prepare for your year"
- Köpa presenter till värdfamiljen (har börjat)
- Köpa ny resväska
- Köpa ny väska till laptopen
- Köpa ny regnjacka, det regnar ju mycket i Seattle..
- Fixa med fullmakt på banken
- Köpa nya löparskor (vänta med att köpa tills i USA?)
- Köpa extern hårddisk (USA?)
- Köpa en till kamera (Kolla om det är billigare att köpa i USA när jag bestämt mig för vilken modell jag vill ha)

- Boka tid hos frisören!!

Att göra inför besöket på amerikanska ambassaden:
- Skriva ut papprena för visuminstruktioner
- Fylla i visumansökan DS-160 online
- Skriva ut Confirmation Page när det är klart, ska tas med till ambassaden
- Beställa personbevis 120 alla relationer
- Läsa och signera DS-2019 (och SEVIS)
- Fixa förgfoto, ett digitalt att ladda up i DS-160 och ett framkallat som ska tas med till ambassaden
- Passet måste ha förnyats!! ska tas med till ambassaden
- Fixa ett kuvert och skicka direkt-service
- Betala visumavgift på banken och få kvitto på det, ska tas med till ambassaden
- Fixa "Proof of founds", ska tas med till ambassaden


Att göra 2 veckor innan avfärd:
Beställa ett internationellt körkort:
- Fylla i beställningsformuläret och skicka det
- Göra en kopia på körkortet (ska skickas med)
- Fixa ett foto (ska skickas med)
- Betalas efteråt, faktura

- Test-packa
- Packa på riktigt
- Städa ur garderoben och rummen
- Växla dollar
- Avskedsmiddag med släkten
- Säga hej då till alla vänner

tisdag, juli 24, 2012

INSPIRATION

Jag har funderat ett bra tag på att införskaffa mig tatuering nummer två under min tid i USA. Problemet är att jag har tiotals idéer om placering och motiv. Jag vill inte göra något jag kommer att ångra senare i livet och inte heller göra något bara för sakens skull. Jag vill ha en tatuering som betyder något, som kommer att få mig att minnas den här tiden av mitt liv när jag ser på den om 20 år. Jag vill minnas vem jag var och mitt år i USA framförallt. Jag vill att tatueringen ska symbolisera den här delen av mitt liv, precis som min första tatuering symboliserar den tiden av mitt liv. Som ni ser på bilden nedan är jag mest inne på fjärilar, svalor eller en text, och jag tror att jag vill placera den på revbenen. Men just nu vill jag bara inspireras och fortsätta fundera tills jag känner att jag har hittat rätt.



FÖRLÅT FÖR DÅLIG UPPDATERING

Jag är riktigt dålig på att uppdatera bloggen just nu, beror både på att det inte finns så värst mycket att skriva och att de dagar jag jobbar har jag inte tid med något annat eftersom jag åker till jobbet direkt efter jag vaknat och går och lägger mig nästan direkt när jag kommer hem. Idag är jag ledig och igår åkte mamma och pappa till utlandet och lillasyster Moa är hos sin pojkvän i Västerås vilket innebär att jag har hela huset för mig själv i en vecka! Det är jätteskönt, verkligen!

På au pair-fronten står det ganska still just nu. Jag skickade in alla papper till CC för ett par dagar sen, så nu är allt sånt klart. Har även köpt en ny resväska och lite sånna grejer inför flytten. Just nu känns det som att jag bara går och väntar på att få åka, längtar så grymt mycket till att få komma iväg på mitt äventyr. Har börjat kikat lite på platser som jag skulle vilja besöka under mitt år i USA och en lista lär väl läggas upp här i sinom tid.

Idag har jag skypat med en blivande au pair som heter Johanna som åker till Seattle om mindre än en vecka (!!) och vi kommer att bo i samma område där, Queen Anne. Det var jättekul att prata lite med henne (även fast skype alltid laggar och har sig när jag använder det, förstår inte varför det fungerar så dåligt!?). Nu ska jag laga lite mat och sedan tagga igång för en träningsmatch ikväll!

måndag, juli 16, 2012

INSTÄLLD ARBETSDAG

Min arbetsdag blev inställd idag men åkte ändå till Ullånger först för att hälsa på storasyster och syskonbarnen och sedan på vårdcentralen och läst av turbekulostestet, det var som väntat negativt och nu ska jag bara få min Health Evaluation hemskickad sedan kan jag skicka in alla papper som ska till CC. Nu på kvällen åkte jag tillbaks till Ullånger för att träna första fotbollspasset efter uppehållet, var grymt jobbigt men väldigt skönt!

Att göra nu:

Pappersarbeten:
- Beställa försäkring, avb. skydd, Au Pair Club 
- Betala faktura
- Läs, signera och skicka in Agreement Form till CC
- Ta kopia på slutbetyg och skicka in till CC
- Ta kopia på körkort och skicka in till CC
- Fylla i och skicka in beställning av polisregisterutdrag (skicka in kopia på personbevis eller pass, betala i förskott, sätt in på konto)
- Skicka in polisregisterutdrag till CC
- Förnya mitt pass
Boka tid för och göra en hälsoundersökning
- Boka tid för och göra ett turbekulostest på vårdcentralen
- Sedan skicka in Health Evaluation till CC

Övrigt:
- Tandläkarbesök
- Kolla upp min bindningstid på abonnemanget och vad jag ska ha i USA
- Beställa tid för sista vaccinationen mot Hepatit B
- Ta ut ett lager av mediciner på apoteket + förnya recept
- Fylla i "Prepare for your year" 
- Köpa presenter till värdfamiljen (har börjat lite smått)
- Köpa ny resväska
- Köpa ny väska till laptopen
- Köpa ny regnjacka, det regnar ju mycket i Seattle.. (ev i USA?)
- Fixa med fullmakt på banken
- Köpa nya löparskor (vänta med att köpa tills i USA?)
- Köpa extern hårddisk (USA?)
- Boka tid hos frisören!!

Att göra inför besöket på amerikanska ambassaden:
- Skriva ut papprena för visuminstruktioner
- Fylla i visumansökan DS-160 online
- Skriva ut Confirmation Page när det är klart, ska tas med till ambassaden
- Beställa personbevis 120 alla relationer
- Läsa och signera DS-2019 (och SEVIS)
- Fixa förgfoto, ett digitalt att ladda up i DS-160 och ett framkallat som ska tas med till ambassaden
- Passet måste ha förnyats!! ska tas med till ambassaden
- Fixa ett kuvert och skicka direkt-service
- Betala visumavgift på banken och få kvitto på det, ska tas med till ambassaden
- Fixa "Proof of founds", ska tas med till ambassaden


Att göra 2 veckor innan avfärd:
Beställa ett internationellt körkort:
- Fylla i beställningsformuläret och skicka det
- Göra en kopia på körkortet (ska skickas med)
- Fixa ett foto (ska skickas med)
- Betalas efteråt, faktura
- Växla dollar
- Avskedsmiddag med släkten 

lördag, juli 14, 2012

VISUMANSÖKAN, CHECK

Nu är visumansökan också klar! Känns som att jag ligger bra till med alla förberedelser, skönt. Brukar oftast vara lite dålig på att planera så allt brukar få bli klart i sista minuten, men antar att det är dags att växa upp och börja ta mer ansvar. Jag ska ju faktiskt flytta till andra sidan jorden.


fredag, juli 13, 2012

FREDAGS SYSSLOR

Idag fick jag äntligen komma till vårdcentralen och göra turbekulos testet, så nu är det gjort och på måndag ska jag tillbaks för att få resultatet. Så himla skönt att det är bortgjort! Det enda problemet nu är att jag glömde att ta med remissen idag så jag får absolut inte glömma den på måndag (jag kan vara världens glömskaste person ibland, hade lagt fram pappret och allt men glömde det ändå..) och att jag jobbar på måndag, så jag hoppas att tjejerna är sugna på att ta en biltur till Ullånger.

Nu hade jag tänkt försöka bli klar med visum-ansökan så att jag kan ha fredagsmys med gott samvete tillsammans med mamma och pappa ikväll, det gäller att ta vara på tiden, för oj vad mycket jag kommer att sakna dem när jag är i usa!

torsdag, juli 12, 2012

HÄNDELSERIK DAG I AU PAIR-VÄRLDEN

Idag har dagen varit fullspäckad med au pair-förberedelser, det gäller att passa på när man är ledig och har tid. Började med att åka till en privatläkare i Härnösand för att äntligen få min hälsoundersökning gjord, har varit jättestruligt med det men nu är den gjord. Ett läkarbesök på ca 20 minuter för hela 900 kronor och det enda som gjorde var i stort sett bara att kolla längd, vikt, blodtryck, reflexer och kryssa i mina vaccinationer. Kändes som väl spenderade pengar, not. Och då fick jag inte ens göra det där himla turbekulos-testet, utan det måste jag göra på vårdcentralen, där jag först inte kunde få en tid för hälsoundersökning men med en remiss från en privatläkare går det minsann bra. Så måste ringa och boka en tid för det imorgon och sedan tar det tre dagar att läsas av, ännu mer pengar ska betalas för det sedan ska resultatet skickas till läkaren och min health evaluation kommer äntligen att vara klar efter massvis med strul och dyra onödiga pengar. Inte en så rolig start på dagen men det kunde bara bli bättre, och det blev det!

Efter en sväng på stan i Härnösand är jag nu nästan färdig med att köpa presenter till min värd-familj!! Känns skönt att vara klar i så god tid så det inte bara blir något sista minuten-köp, jag är riktigt nöjd med det jag köpt.

Sedan bar det vidare till Kramfors och ett besök hos moster på banken. Så himla hjälpsam som hon är fixades allt med visum-avgift, proof of founds och fullmakt till mamma och pappa på ett kick! Är jättebehändigt att ha en moster som jobbar på banken, jättetack till henne för all (gratis) hjälp!

Sedan kom dagens höjdpunkt: Rebecka mötte upp mig i Kramfors, vi gick ut och käkade middag tillsammans och det blev en massa au pair-snack. Rebecka är också en blivande au pair, fast hon åker på måndag så det är bara ett par dagar kvar i Sverige för henne (!!!) och hon ska bo i Redmond, en förort till Seattle. Kändes otroligt att säga hej då, nästa gång vi ses är det i Seattle, gaaalettt!!!! Var i alla fall den bästa middagen på länge, var riktigt kul att träffa en annan au pair och Rebecka var en jättehärlig tjej.

Nu funderar jag på att göra klart visum-ansökan, eller njuta av att vara ledig och göra ingenting. Sounds like a plan!

tisdag, juli 10, 2012

LITEN UPTADE

Idag har jag jobbat i hela 12 timmar! Trots det dåliga vädret har det varit full rulle, jag och tjejerna åkte till badhuset för andra dagen i rad. Vet inte hur många gånger jag har sprungit upp för trappan till vattenrushkanan och tjejerna dubbelt så många gånger. Trodde det skulle bli en lugn kväll men det var tydligen bara jag som var trött och slut efter badandet, tjejerna var full av energi och skulle bada hamstrar och ville ut i regnet. Förhoppningsvis kommer arbetsdagarna att vara kortare i USA, kan bli jobbigt med 12-timmars pass varenda dag i ett år.

Slänger in en liten uppdatering på min to do-list, har kunnat kryssa över ett par saker och även lagt till några nya.

Att göra nu:

Pappersarbeten:
- Beställa försäkring, avb. skydd, Au Pair Club 
- Betala faktura
- Läs, signera och skicka in Agreement Form till CC
- Ta kopia på slutbetyg och skicka in till CC
- Ta kopia på körkort och skicka in till CC
- Fylla i och skicka in beställning av polisregisterutdrag (skicka in kopia på personbevis eller pass, betala i förskott, sätt in på konto)
- Skicka in polisregisterutdrag till CC
- Förnya mitt pass
- Boka tid för och göra en hälsoundersökning på vårdcentralen
- Sedan skicka in Health Evaluation till CC

Övrigt:
- Tandläkarbesök
- Kolla upp min bindningstid på abonnemanget och vad jag ska ha i USA
- Beställa tid för sista vaccinationen mot Hepatit B
- Ta ut ett lager av mediciner på apoteket
- Fylla i "Prepare for your year" 
- Köpa presenter till värdfamiljen (har börjat lite smått)
- Köpa ny resväska? 
- Köpa ny väska till laptopen
- Köpa ny regnjacka, det regnar ju mycket i Seattle.. (ev i USA?)
- Fixa med fullmakt på banken (På torsdag)
- Köpa nya löparskor (vänta med att köpa tills i USA?)
- Köpa extern hårddisk (USA?)

Att göra inför besöket på amerikanska ambassaden:
- Skriva ut papprena för visuminstruktioner
- Fylla i visum ansökan DS-160 online
- Skriva ut Confirmation Page när det är klart, ska tas med till ambassaden
- Beställa personbevis 120 alla relationer
- Läsa och signera DS-2019 (och SEVIS)
- Fixa förgfoto, ett digitalt att ladda up i DS-160 och ett framkallat som ska tas med till ambassaden
- Passet måste ha förnyats!! ska tas med till ambassaden
- Fixa ett kuvert och skicka direkt-service
- Betala visumavgift på banken och få kvitto på det, ska tas med till ambassaden (På torsdag)
- Fixa "Proof of founds", ska tas med till ambassaden

Att göra 2 veckor innan avfärd:
Beställa ett internationellt körkort:
- Fylla i beställningsformuläret och skicka det
- Göra en kopia på körkortet (ska skickas med)
- Fixa ett foto (ska skickas med)
- Betalas efteråt, faktura
- Växla dollar

fredag, juli 06, 2012

SOMMARJOBB

Den främsta anledningen till att jag inte är så aktiv med bloggen just nu beror just på sommarjobbandet. Jag jobbar visserligen inte så många dagar men de dagar jag väl jobbar är det från morgon till kväll. Jag tror jag har nämnt det här förut men jag tänkte berätta lite mer utförligt om mitt sommarjobb. Jag har samma jobb den här sommaren som jag hade förra, och det var då förra sommaren tack vare mitt sommarjobb som jag bestämde mig för att bli au pair. Jag har jobb titeln "barnflicka" och jag kan säga att jag vet vad au pair-jobbet går ut på eftersom jag gör i stort sett samma jobb nu med skillnaden att jag inte bor hos familjen och att det är här hemma i Sverige.

Familjen jag jobbar hos i sommar äger en camping och därför jobbar de väldigt mycket, varje dag från morgon till kväll, och har då inte tid till att passa sina två flickor och det är där jag kommer in. Jag börjar halv 10 på morgonen och jobbar hela dagen fram till 20-21 tiden, jag har ingen bestämd sluttid eftersom de inte kan veta i förväg hur mycket de har att göra på kvällarna, det är olika från dag till dag. Jag kan inte jobba 7 dagar i veckan hela sommaren därför delar jag arbetsdagarna med en annan "barnflicka" och vi jobbar tre dagar i sträck var.

Arbetsdagarna kan se annorlunda ut, den här veckan har varit extra annorlunda då flickorna har varit på ridläger över dagarna och min arbetsdag har börjat med att jag har hämtat dem där kl 14. Annars brukar vi ta det lugnt på morgonen och leka, rita eller spela något spel inomhus en timme tills jag lagar lunch åt dem som vi sedan äter tillsammans. Efter diskning och ihop-plockning brukar vi göra någon aktivitet under dagen, det kan vara allt ifrån att gå ner på campingen och leka på stranden och bada eller göra en utflykt till nån annan strand, badhuset, nån lekpark eller annat ställe. Ibland kommer en kompis över eller jag skjutsar en av tjejerna till en kompis. Sedan är det dax att laga middag och efter den gör vi olika saker beroende på väder och humör, kanske tar ett kvällsdopp, går ner på campingen och leker, hoppas studsmatta eller stannar hemma och gör någon aktivitet eller bara tar det lugnt framför tvn eller datorn (jag har lärt dem att spela sims, vilket antingen var en stor hit eller miss då de helst inte vill göra nånting annat än sitta framför datorn och spela). När deras mamma kommer upp till lägenheten på kvällen är jag off och får åka hem. Kan lova att efter en heldag med de två busfröna är jag jämt helt slut och går och lägger mig nästan direkt för att sedan kliva upp morgonen efter och jobba igen. Lönen är sämst och eftersom jag inte jobbar full tid så tjänar jag inte så mycket pengar, men det jag förlorar i pengar vinner jag i att jag kan göra nästan vad jag vill under mina jobbdagar, jag får sola och bada, äta gratis glass och leka med barbie, och kärleken jag får av tjejerna är mer värt än pengar.

Det var en ren slump att jag snubblade över det här jobbet förra sommaren, men jag är glad att jag gjorde det. För ett år sen när jag hade jobbat ett tag kände jag att det verkligen var ett jobb som passade mig, speciellt då jag har mycket erfarenhet av barn och jag passade bra i det här jobbet. När det väl kom till kritan visste jag inte vad jag ville söka till att läsa på universitet efter gymnasiet och när jag väl tänkt tanken att istället bo i USA ett år och skaffa mig lite mer livserfarenhet var det svårt att tänka mig något annat. Ju närmare 27 augusti jag kommer desto mer känner jag att jag verkligen gjort rätt val och jag ser fram emot mitt år i USA and I will make it count!