tisdag, februari 19, 2013

RÅD


Hej, skulle behöva lite råd...

Om man pratar med en värdfamilj, och de vill att man ska matcha, hur ska man berätta det på rätt sätt till sina egna föräldrar? Om den ena föräldern inte är så jättepositiv till att man ska åka? Den vet att jag vill åka, och vet att det är mitt beslut, men jag vet inte riktigt hur jag ska säga det... Har du något bra tips?


Vilken svår fråga. Jag kan inte komma med något råd baserat på egna erfarenheter eftersom jag aldrig befunnit mig i den sitsen, och inte någon jag känner heller. Båda mina föräldrar visste att jag sökte som au pair och har varit väldigt stöttande i alla beslut jag tagit, vilket har varit jätteskönt. Det kändes bra att få all hjälp och alla råd ajg fick genom hela processen av de som känner mig bäst, mina föräldrar. Det är något jag verkligen uppskattade och något jag skulle tipsa om kan vara skönt att ha.

Därför skulle mitt råd vara att berätta för båda dina föräldrar. Förklara anledningarna till att du vill åka, hur mycket bra det här kommer att ge dig, både sett från ett personligt perspektiv (utveckling av självförtroende  språk, mogenhet etc.) men också ett allmänt (det kommer att ge dig en stor erfarenhet och ett utomlandsjobb ser väldigt bra ut på ditt CV för resten av ditt liv). Vad är det som gör att din förälder inte är så positiv till att du vill åka? Rädd för att något ska hända dig - förklara att organisationen finns tillgänglig till att hjälpa dig i alla situationer alltid, du har en egen kontaktperson i ditt område i USA. Orolig att du inte kommer klara det - det kommer att vara tufft, men det är bara du själv som vet om du skulle klara av det här, och tar du steget ut kommer du bara att vinna på det. 

Det är förmodligen det bästa tipset jag kan ge, försök få din förälder att se på det här ur din synvinkel, varför du vill göra det här. Kommunikation är nyckeln till framgång, det är något du kommer att upptäcka stämmer även här i din värdfamilj.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Tack för svar!

    Mamma är bara positiv till att jag ska åka, och det har hon varit hela tiden. Pappa är inte lika positiv kan man säga. Han vet att jag vill åka, och att jag ha velat det länge, så får jag en familj så kommer han att stötta mig ändå, det är jag säker på. En anledning tror jag är att jag kommer vara så långt hemifrån... Jag bor fortfarande hemma med mina föräldrar, så det kommer ju bli en stor skillnad om jag ska flytta, för mina föräldrar, men också för mig...

    Jag ska samla lite mod och sätta mig ner med pappa och se hur han kommer reagera. Jag pratar med en värdfamilj just nu som är intresserade av att ha mig som deras nya au pair, men jag vill inte säga ja till familjen innan jag har pratat med mina föräldrar...Jag vill ju ha deras synpunkter, vad de tycker... Får se hur det går!

    SvaraRadera