tisdag, december 18, 2012

TIME TO MAKE A CHANGE

Var man än tittar här i USA just nu ser man sorgen från det hemska som hände i fredags. Amerikanska flaggorna på skyskraporna i downtown är på halvstång. Alla tidningar skriver om det. På tv och radio visas intervjuer och liknande. Från barnens skolor har lärarna skickat hem brev. Och vid middagsbordet i fredags berättade mina värdföräldar vad som hänt för tjejerna och förklarade att de inte behövde vara rädda för att det skulle hända igen, på deras skolor.

Jag kan bara inte tänka mig att jag någonsin skulle ens haft en tanke på att något sånt här ens skulle kunnat hända i Sverige när jag var liten. USA och Sverige är så olika på många sätt. Jag gillar USA, jag trivs här. Men jag kan inte påstå att USA är bättre än Sverige. Jag älskar mitt hemland och jag överdriver inte när jag säger att jag, med risk för att låta lite patriotisk, helt ärligt tycker det är det bästa landet i världen, åtminstone en av de bästa. Visst, det är inte perfekt. Men i denna värld finns det något land som är perfekt? Nej, absolut inte. Men många länder kan göra bättre ifrån sig anser jag, inte minst USA. Det här handlar inte bara om vapen, det handlar om allt ifrån miljön till militär, pengar och allt däremellan.

Jag hoppas det här får USA och resten av världen att börja göra något, att ändra på saker och ting. Det är lätt för Obama att stå och hålla tal, säga några väl valda ord (som han övat in väl) och som går rakt in i våra hjärtan, fälla några tårar och få alla att tro att nu kommer allt bli bra efter det här, nu kommer något att ändras till det bättre. Men var det inte bara i somras som det var en skjutning i en biosalong? Skulle inte det göras något åt det redan då? Har något verkligen ändrats, när samma sak händer igen? Det är lätt att prata om att göra en förändring, men nu är det dags att göra en också. It's time to make a change.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar