onsdag, oktober 03, 2012

SUKKOT

Kom nyss hem från en middag hos några grannar och vänner till min värdfamilj. Vi hade en liten speciell middag utomhus i en liten hydda med granris som tak och säckar som väggar, väldigt enkelt byggd, vilket också är meningen. Detta gjorde vi för att Sukkot (i sv mer känt som lövhyddofesten, sukkot är också vad hyddan kallas) som är en judisk högtid och vara i en vecka. Under den veckan så har man byggt en hydda med ett tak löv eller liknande under bar himmel (löven ska vara glesa så att man kan se himlen) och där äter man middag varje dag den veckan. Vi byggde ingen egen hydda i min värdfamilj, men vi var bjuden över till grannarna.

Varför gör man då detta? Jo, för att minnas den långa vandringen från Egypten till Israel genom öknen. Då sov de i hyddor som de slog upp varje kväll och plockade ner varje morgon, och det är därför de ska vara så simpla, för det är så de var då.

Det är verkligen jättekul, spännande och intressant att faktiskt leva tillsammans med en judisk familj, eller ja en religös familj överhuvudtaget. Att inte bara få lära sig om högtiderna utan faktiskt också få vara med och fira dem! Det här kommer jag nog aldrig få göra igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar